Hur byter man batteri på en klocka ?

Hem / Klockservice / Batteribyte klockor

Det är enkelt att byta batteriet själv hemma, att ersätta batteriet med ett nytt är en viktig del av underhållet som behövs då och då för att klockan ska fungera optimalt.

Nedan följer en steg-för-steg-guide för hur du gör:

Hur du kommer igång med bytet

Du kan behöva vissa verktyg hemma, till exempel en liten skruvmejsel och en pincett, även ett förstoringsglas kan vara till hjälp. Se till att du byter batteriet på en plats du torkat av ordentligt, du vill inte få in damm i urverket. Kontrollera hur baksidan ser ut, om den är skruvad, har enkel snäpplåsning, eller kräver ett särskilt verktyg för att öppnas.

Ett enkelt byte

  • Identifiera batteriet inuti klockan. Notera dess position och hur det är placerat, viktigt att komma ihåg.
  • Använd pincetten för att försiktigt ta bort det gamla batteriet. Var försiktig så att du inte rör vid någon annan del av urverket.
  • Placera det nya batteriet på exakt samma plats och i samma riktning som det gamla. Se till att det sitter ordentligt på plats.

Ett avancerat byte

  • Är urverket väldigt smutsigt kan du behöva en ultraljudsrengörare för att rengöra din klocka. Denna metod får effektivt bort smuts och damm som samlats i urverket och som kan påverka batteriets livslängd negativt.
  • En tryckkammare kan behöva användas för att testa vattentätheten i din klocka efter batterit är bytt. Detta är ett bra extra steg om du vill vara säker på att den fortfarande är vattentät.

Det är viktigt att du är noggrann när du byter så du inte kommer åt andra delar, visarna kan lätt böjas och det påverkar funktionen negativt. Efter att batteriet har bytts, se till att den fungerar som den ska och håller tiden korrekt. Om du känner dig osäker på att byta batteriet själv, rekommenderar vi att du tar med klockan till en professionell urmakare.