Vad är en kronograf klocka?

Hem / Klockor / Kronografklocka

En kronograf är en klocka med en extra funktion för att mäta tid, till exempel ett stoppur eller en varvmätare. Den har oftast tryckknappar på sidan av klockan för att starta, stoppa och återställa tidtagningen. Vissa kronografer har en extra urtavla för att visa sekunder eller minuter, medan andra inte har det. Det finns modeller som även har en tachymeter-skala för att mäta hastighet. Klockorna används ofta av idrottare, piloter och andra som behöver mäta korta tidsintervall.

Här berättar vi mer och lär oss om dess funktioner, användningsområden och hur man sköter om den. Vi kommer att titta på olika typer, från mekaniska till digitala, och hur man väljer rätt modell för sina behov. Oavsett om du är en erfaren klockentusiast eller nyfiken på den här speciella klocktypen, så har vi något för dig.

En guide i hur en kronograf fungerar

En kronograf är mer än bara en vanlig klockan, den fungerar också som ett avancerat tidtagningsinstrument och har en invecklad mekanik. Funktioner som start/stopp och återställning av tidtagning styrs av knappar på sidan av klockan. Vissa har ytterligare knappar för att styra mer komplicerade funktioner exempelvis för att dela upp tidtagningen i varv eller för att använda tachymetern. I den här guiden dyker vi ner i hur en kronograf fungerar.

Urverk:

Oavsett om det är en mekanisk eller kvartsdriven, ligger hjärtat i dess urverk.

Mekaniska:

Drivs av fjädrar som spänns manuellt eller automatiskt. De har en komplex konstruktion med kugghjul och vipparmar som styr tidtagningen, är en mer traditionell och lyxig variant. Kräver regelbundet underhåll av en urmakare och är ofta dyrare än kvarts.

Kvarts:

Drivs av batterier och har en mer elektronisk konstruktion. De är generellt mer exakta och kräver mindre underhåll än mekaniska kronografer. Ger en mer modern och "sportig" känsla.

Subdialer och visare:

Kronografen är vanligtvis utrustad med extra urtavlor, kända som subdialer, som visar information om tidtagning. De vanligaste används för att visa förfluten tid i sekunder, minuter och timmar. Mer ovanliga är varianter som visar även tiondelar eller hundradelar av sekunder. Ytterligare funktioner som kan finnas är tachymetern, som används för att mäta hastighet över en känd distans.

Avancerade funktioner:

Vissa erbjuder mer komplexa funktioner utöver den grundläggande tidtagningen. Detta kan inkludera extra funktioner såsom en kalender, alarm eller en månfasindikator som vilken visar månens nuvarande fas i dess cykel runt jorden. En flyback-funktion möjliggör att tidtagningen nollställs och omedelbart startas om utan att behöva stoppas först. Dessutom kan det finnas en funktion som kallas split-seconds, som gör det möjligt att mäta två separata tidintervall samtidigt.

De olika typerna - från pilotklockor till dykarklockor

Kronografklockor är kända som mångsidiga tidtagningsinstrument och tilltalar en bred publik. Utvecklingen har lett till modeller designade för olika och specifika användningsområden. Här listar vi några av de olika typerna.

Pilot

Pilotklockor kallas även flygarklockor och är utformade för att möta behoven hos piloter i cockpit. De kännetecknas ofta av sina stora urtavlor för lättavlästhet och funktioner som flyback, vilket tillåter snabb återställning och omstart av tidtagningen - en nödvändighet under flygning. Många modeller har också en tachymeterskala för att mäta hastigheter eller andra beräkningar, såsom bränsleförbrukning och flygtider.

Dykarklockor

Denna modellen är designade för att motstå trycket som uppstår djupt ner i havet och har ofta en vattentät konstruktion. En viktig funktion är den vridbara ringen runt urtavlan, som kan användas för att mäta dyktiden och säkerställa att dykaren håller koll på djup och luftförbrukning. Ljusstarka visare och markörer är avgörande för att säkerställa läsbarhet under vatten.

Sport

Sportklockor kombinerar hållbarheten hos en dykarklocka med funktionerna hos en flygarklocka, vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ för olika typer av aktiviteter. De kommer ofta med en mer robust konstruktion som är stötsäkerhet och vattentålighet. Tachymetern är en vanlig funktion på dessa varianter för att mäta hastighet, vilket är särskilt användbart i motorsport.

Militära

Specialdesignade klockor som möter de unika kraven från militära operationer och aktiviteter. De kombinerar precisionen med hållbarhet och pålitlighet som krävs i tuffa miljöer. Tidiga modeller var utrustade med funktioner som enkelt kunde användas medan man bar handskar. De ska vara tillräckligt robusta för att stå emot stötar, vibrationer och vatten.

Medicinska

Specialiserade för hälso- och sjukvårdspersonal, erbjuder de precision i tidtagning. Dessa är utrustade med funktioner som sekundvisare och pulsmätare, vilket underlättar beräkning av hjärtfrekvens. De är ofta vattentåliga och lätta att rengöra, en nödvändighet i sterila miljöer. Enkelheten i design och användarvänligheten gör dem till ett bra verktyg i vården, där exakta tidmätningar kan påverka vården.

Skötsel och underhåll: Tips för att behålla den i toppskick

För att din kronograf ska fungera på bästa sätt krävs regelbunden skötsel och underhåll. Här har vi samlat tips för att du ska kunna sköta om din klocka på ett hållbart sätt:

Regelbunden rengöring

Använd en mjuk, torr trasa och torka försiktigt av ditt klockhus och armband. För mer grundlig rengöring, använd en blöt trasa för vattentäta klockor, men se till att inte få vatten i urverket eller på läderarmband. Är din klocka inte vattentät ska du undvika vatten.

Service

En professionell service rekommenderas var 4:e till 5:e år för mekaniska kronografer. Då rengör, smörjer och justerar urmakaren urverket åt dig. Kvartskronografer kan behöva mindre frekvent service, ca var 10:e år. Byt batteri hos en kvalificerad urmakare för att undvika skador.

Skydda mot magnetfält

Håll den borta från starka magnetfält, eftersom de kan påverka klockans noggrannhet, och det kan dröja innan du upptäcker det. Undvik att lägga den i närheten av högtalare, elektriska verktyg eller elektroniska apparater som mobiltelefoner, laptops och induktionshällar.

6 ikoniska modeller

Det finns riktigt lyxiga klockmodeller som blivit klassiker bland samlare och klockentusiaster. Modeller som har satt en standard inom design, flera av dem finns fortfarande i produktion. Lär dig vilken som var Paul Newmans favoritklocka, vilken kronograf som varit på månen och vad ”eco-drive” är för något.

Detta är riktiga dyrgripar så de flesta har inte råd att köpa en egen, men du kan hitta gott om inspiration inför framtida klockköp. Vi listar 6 av de mest ikoniska klockorna, som behåller, eller ökar, sitt värde år efter år på grund av sin omåttliga popularitet.

Rolex Daytona

En av de mest välkända och eftertraktade kronograferna i världen, introducerad 1963 för professionella racingförare. Modellen blev extra populär när skådespelaren Paul Newman sågs bära den, detta har lett till att det finns varianter som nu bär hans namn.

 • En av de dyraste samlarklockorna i världen, kan säljas för miljontals dollar.
 • Känd för sin hållbarhet och förmåga att stå emot även de tuffaste förhållandena.

Omega Speedmaster Professional

En kronografklocka med en rik historia kopplad till rymdutforskning, denna modellen är även känd under namnet "Moonwatch" eftersom den var den första klockan på månen, under Apollo 11-missionen 1969. Erbjuder en unik kombination av historisk betydelse och teknisk förträfflighet.

 • Fortfarande en del av astronauternas officiella utrustning hos NASA.
 • Designen är klassisk med en tachymeter-skala på bezeln vilket gör den unik.

TAG Heuer Carrera

Introducerad år 1963 av Jack Heuer, designen blev till inspirerad av billoppet Carrera Panamericana och är starkt förknippas med racing. Känd för sin rena, lättlästa urtavla och har blivit en klassiker för märket, med många olika variationer över åren.

 • Enastående precision och tillförlitlighet, perfekt för krävande situationer.
 • Svart keramisk urtavla med kontrasterande vita subdialer ger tydlig och stilfull funktion.

Breitling Navitimer

En av de äldsta modellerna i världen, introducerades på marknaden redan 1952. Utvecklades i samarbete med den amerikanska pilotföreningen som ville ge piloter ett extra verktyg för att mäta hastighet och avstånd. En favorit bland piloter och flygentusiaster.

 • Bezeln kan användas för att utföra komplexa beräkningar relaterade till navigering, tid och hastighet.
 • Stannar inte under långa resor tack vare den imponerande 70 timmars gångreserven.

Seiko 5 Sports

En prisvärd klocka som är känd för sin hållbarhet som är populär hos en bred publik. Lanserades 1963 och namnet 5 syftar på att den har fem viktiga egenskaper som automatisk urverksmekanism, dag- och datumvisning, vattentålighet, en krona vid positionen kl. 4 eller 3, och ett slitstarkt armband.

 • Gångreserv på 41 timmar, vilket ger dig kontinuerlig tidtagning även om du inte bär den dagligen.
 • Stor, lättläst urtavla med tydliga subdialer och luminescerande visare optimal läsbarhet.

Citizen Eco-Drive Promaster

En väldigt prisvärd och funktionsrik kronograf som passar perfekt för vardagsbruk eller mer sportiga aktiviteter. Den är ljusdriven och vattentät, vilket gör den pålitligt för både arbete och fritid. Eco-Drive-teknologi innebär att klockan drivs av ljusenergi, naturligt eller artificiellt ljus, istället för att använda batterier.

 • Vattentät till 200 meter gör den lämplig för simning och dykning.
 • Rostfritt stålarmband eller gummiband, som finns i flera olika färger.