Guide till att justera och byta klockarmband

Hem / Klockservice / Klockarmband byte & justering

Vill du förbättra passformen eller byta utseende genom en klockservice hemma är det enkelt och det behövs oftast inga speciella verktyg. Vi har skapat en enkel steg-för-steg guide för dig att följa för att få din klocka att passa perfekt.

Byta

Det finns olika tillvägagångssätt för byte, beroende på vilken typ av fäste som sitter på armbandet, här har vi valt att lista de vanligaste.

Spänne

För att byta ett klockarmband med spänne, tryck på spännets fjäder för att frigöra bandet. Du kan sedan sätta fast det nya armbandet genom att trycka det på plats tills du hör ett klick.

Stift

Att byta armband fästa med stift är enkelt, men du kan behöva använda stiftverktyg för att få bort dem. Du kan sedan sätta fast det nya armbandet genom att sätta in stiften i hålen på klockan och använda verktyget för att säkra dem på plats igen.

Fjäderband

Tryck på fjädermekanismen för att frigöra bandet, du kan sedan sätta fast det nya armbandet genom att trycka det på plats tills du hör ett klick.

Välj rätt armband

Det finns väldigt mycket att välja på, för att välja rätt måste du bestämma vilken stil du vill ha. Armbanden finns i olika material som nylon, läder, silikon och i mesh. Vill du behålla stilen som klockan redan har eller byta till en mer sportig, klassisk eller modern.

Se till att bandet matchar urverkets bredd och att fästet med stift och spänne är i gott skick inför bytet.

Justera

Att justera läder och nylon är väldigt lätt att göra hemma. Vill du ta bort länkar på din klocka kan det vara lite mer komplicerat, men även metalband går att justera själv hemma. Här har vi samlat tips för hur du går till väga för att göra enkla justeringar.

Läder

Du justerar genom att skapa nya hål med en håltagare eller annat vasst verktyg. Hålpipor finns i olika storlekar, så se till att du väljer rätt storlek för ditt läderband. Mät noga innan du gör ett nytt hål och tänk på att läder formar sig när du använder klockan.

Metall

Använd en klockverktygspenna eller en liten stiftutdrivare för att trycka ut stiften som håller ihop länkarna du vill ta bort. Det kan vara bra att göra detta i en skål för att inte tappa bort några smådelar. När de önskade länkarna är borttagna, återanslut delarna av armbandet genom att föra tillbaka stiften i motsatt ordning.

Nylon

Kan justeras genom att klippa bandet till önskad längd. Använd en vass kniv eller sax för att klippa bandet och se till att du klipper rakt.

Efter justering eller byte av armband - prova, så du vet att den sitter bekvämt och säkert. För att se om den passar optimalt kan du placera ett finger mellan armbandet och din handled, fingret ska enkelt få plats i mellan.

Vanliga frågor & svar

Är det första gången du ska byta band på din klocka dyker det ofta upp frågor, att kunna anpassa bandet är ett sätt att göra klockan personlig men också för att få en perfekt passform. Här svarar vi på några av de vanligaste.

Ja, du kan byta armband på en vattentät klocka, men det är viktigt att hantera processen försiktigt för att inte förstöra klockans vattentäthet. När du byter bandet, se till att:

  • Använd rätt verktyg.
  • Undvik att öppna boetten, krävs det rekommenderar vi att du kontaktar en urmakare.
  • Kontrollera vattentätheten efter bytet med ett vattentäthetstest, be en fackman att göra det om du är osäker på tillvägagångssättet.
  • Välj ett armband som också tål vatten.

Priserna varierar mellan 100 kr upp till 2500 kr. Det beror på vilken modell du ska göra bytet eller justeringen på, om du gör det själv och vilken typ av armband du vill ha. Det är normalt billigare att justera än att byta det eftersom det kräver mindre arbete.

Prisexempel:

Rolex Submariner

  • Byte av läderband: 1500-2000 kronor.
  • Justering av metallband: 500-1000 kronor.

Casio G-Shock

  • Byte av nylonband: 100-200 kronor.
  • Justering av resinband: 50-100 kronor.

Det är en relativt enkel process men det uppstår ändå missar, de vanligaste är att använda fel verktyg, att skada urverket och att inte fästa armbandet ordentligt.

Att man väljer fel armband är också vanligt, det är bäst om du kan köpa i butik så du kan se att det passa klockan du har. De flesta har en specifik bredd, du kan mäta med en linjal hemma om du beställer online.